CO ROBIĆ DALEJ?

PSYCHOLOGIA ZDROWIA

Home / Zdrowie  / Dieta na mózg myślenie i pamięć. Co najlepiej jeść?

Dieta na mózg myślenie i pamięć. Co najlepiej jeść?

Dieta na mózg myślenie i pamięć.

Dieta na mózg myślenie i pamięć. Jeśli chcesz zachować szare komórki w dobrej kondycji, wrzuć do swojego menu produkty będące bogatym źródłem przeciwutleniaczy, kwasów tłuszczowych omega-3, kwasu foliowego oraz witamin i minerałów.

Dieta na mózg myślenie i pamięć:

Ryby

Ryby to źródło kwasu tłuszczowego omega-3. Badania wykazały, że im wyższy poziom kwasów tłuszczowych omega-3 we krwi tym mniejsze ubytki tkanki mózgowej związane z procesami starzenia. W rodzinie kwasów omega-3 najważniejszym kwasem jest kwas DHA. Najwięcej zawierają go fragmenty błony komórkowej, zlokalizowane w pobliżu synaps, to jest miejsc, w których zachodzi komunikacja między neuronami. Organizm człowieka nie potrafi wytwarzać tego kwasu i należy go dostarczać wraz z dietą. Najlepszym jego źródłem są tłuste ryby morskie – makrela, dorsz, łosoś, tuńczyk i śledź.

 


Zielone warzywa

Zielone warzywa bardzo dobrze wpływają na mózg gdyż zawierają kwas foliowy. A brak kwasu foliowego objawia się problemami z pamięcią. To właśnie kwas foliowy strzeże prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i mózgu, ponieważ uczestniczy w produkcji i utrzymaniu właściwego poziomu wielu neuroprzekaźników, między innymi serotoniny, dopaminy, acetylocholiny, które odpowiadają za ważne funkcje umysłu, takie jak pamięć, koncentracja uwagi, nastrój. To właśnie dlatego małe spożycie kwasu foliowego może doprowadzić do zaników pamięci oraz depresji. Gdzie go szukać? Najwięcej jest go w ciemnozielonych liściach. Mają go szpinak, brokuły, brukselka, sałata, kapusta, natka pietruszki oraz groch, soczewica i fasola.

Truskawki

To one właśnie opóźniają procesy starzenia się mózgu. Dobroczynne działanie truskawek zawdzięczamy przede wszystkim zawartym w nich przeciwutleniaczom. Z wiekiem organizm produkuje za dużo wolnych rodników i coraz mniej antyoksydantów i nasz mózg coraz gorzej przekazuje bodźce. Truskawki oraz inne owoce jagodowe mają zdolności do usuwania substancji toksycznych, które to mogą powodować chorobę Alzheimera.

Dynia

Dynia to prawdziwa bomba mikroelementów: fosforu, selenu, potasu, żelaza, miedzi i magnezu. Znajdziemy w niej również witaminę C oraz B a także karoten który świetnie działa na kondycję skóry oraz wzrok. Wielką moc maja również pestki dyni. Zawierają one 30-40 proc. oleju, który zawiera dużo fitosteroli i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Dzięki temu zapobiegają one miażdżycy. Pestki dyni to również dobre źródło łatwo przyswajalnego cynku. Zawarta w pestkach lecytyna jest niezbędna do prawidłowej pracy neuroprzekaźników.

Jajka

Jajka są źródłem choliny a ta substancja pobudza układ nerwowy, wzmacniając jego zdolność koncentracji i zapamiętywania. Natomiast niedobór choliny powoduje, że cholesterol krąży we krwi, ale nie dociera do komórek. Tracą one wówczas aktywność i nie są w stanie przesyłać sygnałów do mózgu, a niekiedy nawet obumierają. Spada wtedy sprawność naszego umysłu i nerwów, a szczególnie zdolność koncentracji i zapamiętywania. Mogą się pojawić stany lękowe, rozdrażnienie, bezsenność i bóle głowy.

Orzechy włoskie

To właśnie orzech zawiera cenne kwasy tłuszczowe omega-3, które chronią przed miażdżycą, działają przeciwzapalnie oraz stymulują prawidłową pracę układu nerwowego. Są polecane na przykład osobom cierpiącym na depresję. Są również doskonałym źródłem witamin z grupy B, witaminy C i E. Zawierają magnez, który działa uspokajająco, natomiast melatonina w nich zawarta pomaga na problemy ze snem. Orzechy zapobiegają także anemii i działają bakteriobójczo. Jak widzisz orzechy zasługują na szczególne miejsce na twoim stole, nie tylko ze względu na ich wpływ na pamięć ale także na zdrowie ogólne.


Herbata

Zwłaszcza zielona, korzystnie wpływa na mózg usprawniając jego funkcje poznawcze. To jest w ogóle jeden z najzdrowszych produktów świata. Powstrzymuje ona degenerację komórek mózgowych i zapobiega demencji. Pobudza także mózg do pracy dzięki zawartości teiny, która to stymuluje układ nerwowy: ożywia, niweluje zmęczenie i poprawia bystrość umysłu.

Czy już wiesz jaka jest dobra dieta na mózg myślenie i pamięć?

POST TAGS:

anna@corobicdalej.pl

Oceń artykuł