CO ROBIĆ DALEJ?

BLOG PSYCHOLOGICZNY

Home / Zdrowie  / Zajadanie stresu. Co robić, gdy jemy pod wpływem emocji?

Zajadanie stresu. Co robić, gdy jemy pod wpływem emocji?

zajadanie stresu

Zajadanie stresu. Często w okresach stresu, kryzysu, lęku, samotności czy innych emocji dla poprawienia komfortu życia jesteśmy emocjonalnie uzależnieni od jedzenia. To wpędza nas w stale powtarzający się cykl, który osłabia i powoduje ogromną frustrację. Trwanie w tym stanie wpłynie zarówno na twój umysł jak i na ciało. Większość osób z nadwagą ma osłabioną wątrobę i zły stan jelit. Inną przyczyną tego stanu jest spożywanie nieorganicznych i toksycznych pokarmów. To wszystko powoduje spowolnienie metabolizmu i gromadzenie tkanki tłuszczowej a w efekcie zwiększenia masy ciała. Prawda jest taka, że im więcej ważysz tym gorzej się czujesz.

 

 

Nienaturalne i przetworzone pokarmy pozbawiają cię naturalnej energii i doprowadzą do negatywnych myśli. Firmy produkują taką żywność, by zwiększyła łaknienie i spowodowała uzależnienie. Fast foody są zazwyczaj naładowane tłuszczami trans, wysokoprzetworzonymi cukrami, syropem fruktozowym, dodatkami smakowymi, glutaminianem sodu, a także azotanami. Ta wysoko przetworzona żywność jest często przygotowywana w kuchence mikrofalowej i jest pozbawiona błonnika. To doprowadza do dwóch najszybciej rozprzestrzeniających się w dzisiejszych czasach problemów zdrowotnych czyli otyłości i depresji.

Zajadanie stresu. Jak osiągnąć równowagę emocjonalną?

Jeśli zmagasz się z problemami emocjonalnymi czy stanami lękowymi zmień dietę. Wprowadź więcej surowych pokarmów i świeżych surowych sałatek raz świeżych soków. W ten sposób uzupełnisz niedobór enzymów, witamin, minerałów i aminokwasów. Te składniki pomogą ci wyciszyć twój zestresowany organizm i uspokoić myśli.

 

 

Drugim ważnym elementem jest rezygnacja z cukru lub znaczne jego ograniczanie. To właśnie w chwilach stresu, depresji i lęku wiele osób sięga po ulubione słodycze. Szkodząc w ten sposób całemu organizmowi, a zwłaszcza funkcji mózgu i jelit. Dlaczego jeszcze ważne jest aby zminimalizować ilość cukru w codziennym odżywianiu? Ponieważ dostarczanie organizmowi zbyt dużej ilości cukru, może prowadzić do jego niskiego poziomu we krwi oraz do dużej jego niestabilności. A to zakłóca dobre samopoczucie, wywołuje zmiany nastroju, zmęczenie a często agresję, wybuchy płaczu, kołatanie serca i zimne poty. Aby przywrócić jego prawidłowy poziom dostarczaj organizmowi w każdym posiłku większej ilości pokarmów bogatych w błonnik i białko. Dobrze jest podjąć taki wysiłek i mieć prawidłowy poziom cukru, gdyż takie wahania mogą prowadzić do powstania cukrzycy w późniejszym okresie życia. Cukrzyca pojawia się wtedy, gdy organizm nie wykorzystuje prawidłowo przyjmowanego cukru i węglowodanów. Przez lata pracy w warunkach nadmiernego obciążenia trzustka nie produkuje odpowiedniej ilości insuliny i to prowadzi do bardzo groźnych schorzeń serca i nerek, udaru mózgu czy nadciśnienia.

 

 

Potrzeba jedzenia niezdrowych pokarmów to pewnego rodzaju sygnał wysyłany przez twój organizm, że coś wymyka ci się spod kontroli. W takich chwilach postaraj się wsłuchiwać w swój organizm i zrozumieć informację którą chce ci przekazać twoje serce i twoje ciało. To stopniowo pozwoli ci odzyskać równowagę fizyczna i duchową i osiągnąć dobre zdrowie.

 

Czy już wiesz na czym polega zajadanie stresu?

POST TAGS:

anna@corobicdalej.pl

Oceń artykuł